Návod jak ozdobit dort marcipánem

5. května 2014 v 10:04 | C_c |  Tipy, rady a skromné zkušenosti
Dorty, které tvořím jsou skoro vždy potažené potahovací hmotou (Pasta Dama Stella), ta sice není chuťově špatná a pracuje se s ní báječně, ale přeci jen chuti pravého marcipánu se nevyrovná vůbec nic. Jenže potáhnout dort marcipánem není zase tak jednoduché, jako s potahovací hmotou. Jelikož mě čekal dort pro mou babičku, přemýšlela jsem a hledala, jak to udělat, abych dort celý ozdobila marcipánem a přitom ho nemusela klasicky potahovat. Řešení jsem našla a je to vskutku prosté.)




Začneme tím, že upečeme korpus:

Vanilkový korpus:
(na formu o průměru 20 cm)
  • 7 vajec
  • 210g krupicového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžička vanilkové pasty (nebo vanilkový lusk - rozříznout a vyškrábat)
  • 230g hladké mouky
  • 58g másla (rozpustit a nechat trochu zchladnout)

Bílky nejdříve vyšleháme samostatně do řídké pěny, pak přidáme cukr a ušleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme metličkou s vanilkovým cukrem. Pak je zašleháme do bílků a zlehka vmícháme prosetou mouku, rozehřáté vlažné máslo a vanilkovou pastu. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi hodinu.

Hotový korpus necháme vychladnout a po vychladnutí jej 2x prokrojíme.


Čas na přípravu krému. Je jedno jaký krém použijeme jako náplň do dortu, pouze vršek a boky celého dortu je dobré potřít vždy krémem máslovým, jiné krémy by mohly rozpustit marcipán, nebo potahovací hmotu. Mým nejoblíbenějším krémem se stal tento s mascarpone a šlehačkou (za recept na něj i na výše zmíněný korpus děkuji Markétce.)

Mascarpone krém:
  • 1 šlehačka (33%)
  • 1 mascarpone
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr dle chuti

Šlehačku vyšleháme a pak do ní opatrně zamícháme (ručně, ne šlehačem!) mascarpone. Přidáme vanilkový cukr a asi dvě lžíce cukru podle chuti.

Máslový krém na obmazání dortu:
(je to stejný krém, který používám na cupcaky)
  • 230 g cukru moučka
  • 113 g změklého másla
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mléka

Máslo šleháme dohladka. Přimixujeme vanilkový extrakt, přidáme cukr a nakonec mléko. Mixujeme na nejvyšší rychlost, dokud nebude krém krásně nadýchaný.

Aby byl dort chuťově zajímavější, rozhodla jsem se tentokrát pod krém přidat ještě malinový džem, ten si nejprve v misce rozmícháme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili zrníček.

Připravený 2x prokrojený dort teď můžeme namazat. Nejprve naneseme vrstvu džemu a na ni mascarpone krém, u druhého patra to jen zopakujeme a je to. Krém, který bude po stranách vytékat, setřeme a celý dort dáme ztuhnout do lednice (alespoň na hodinu). Poté dort celý potřeme máslovým krémem, snažíme se, aby bylo vše rovné a uhlazené. Nejlepší je na to cukrářská karta, nebo nůž.

1. vrstva - malinový džem

2. vrstva - mascarpone krém



přebytečný krém na bocích setři

namazaný dort s kolečkem z pečícího papíru


Takto je dort připraven k dalšímu zdobení, na které budeme potřebovat pravý marcipán (cca 1kg). A podle toho, jak budeme chtít dortík dozdobit, tak ještě potravinářské barvy a jakékoliv pomůcky, které budeme chtít použít a které máme (např. vykrajovátka, zdobící kostice apod.).
Předem si připravíme šablonu na následné zdobení. Předkreslíme si ji na čtvrtku a vystřihneme, rozměry na dort o průměru 20cm a výšce cca 10cm byly 13x4cm. Potom si z pečícího papíru vystřihneme kolečko, které dáme na vrch dortu, ideální je obkreslit si misku, o něco menší, než je dort, misku si necháme u sebe, budeme ji ještě potřebovat.

šablona, podle které nařežeme proužky

Podle šablony si z rozváleného marcipánu nařežeme stejné proužky.



Jednotlivé proužky lepíme na dort (hned po tom, co dort celý namažeme, jinak krém vytvoří krustu a již nebude "lepit"), okraj (=tam kam přijde další proužek) každého proužku lehoulince natřeme alkoholem, nebo obyčejnou vodou, aby se další proužek přilepil.






Když už máme celý dort pokrytý proužky, přijde na řadu výše zmíněná miska, podle které jsme vystřihli kolečko z pečícího papíru.


Misku přiložíme přímo na kolečko a nožem opatrně ořízneme marcipán, který přesahuje.



Pečící papír opatrně sloupneme a do prázdného kolečka vlepíme stejně velké kolečko z marcipánu. Kdybychom se chtěli tomuto kroku vyhnout a mít dortík "potažený" hned celý, místo proužků bychom nařezali trojúhelníčky, které by vedly až do středu dortu.


středové kolečko jsem vyválela přes strukturovací fólii a vytvořila tak reliéf kytiček

Hranici mezi kolečkem a zbytkem dortu můžeme zamaskovat dlouhým válečkem. Nezbývá, než celý dort dokončit, já jsem zvolila dvě figurky kočiček, jak si dort dozdobíte vy je jen na vás.)




Je to jednoduché, rychlé a zvládne to i úplný začátečník, na nejjednodušší zdobení stačí mít prostě jen marcipán a nůž. Babička byla z dortu nadšená a všem nám chutnal. Akorát pro příště bych volila o trochu tenčí vrstvu marcipánu (ještě, že ho doma máme tak rádi.))

Doufám, že vám tento návod pomůže a nedělala jsem ho zbytečně, je to totiž krajně nepraktické všechno to ještě fotit.D


Cervenej_cudlik
musí dozdobit
tu hromadu
perníčků
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 David David | E-mail | Web | 5. května 2014 v 15:21 | Reagovat

No nevím, jestli by to teda zvládl i začátečník. :D Nicméně dobrý způsob, jak udělat dort relativně jednoduše, i když to vypadá složitě. :-)

2 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 5. května 2014 v 15:29 | Reagovat

[1]: Jsem si jistá, že ano :-D

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 5. května 2014 v 16:33 | Reagovat

:) ty jo ty jo!!!! Čekají mě pravděpodobně dva dorty...
Přišla jsi v pravý čas. Myslím, že to zkusím :D

4 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 5. května 2014 v 16:44 | Reagovat

[3]: To jsem ráda, v případě dotazů klidně napiš :-)

5 renuška renuška | Web | 6. května 2014 v 7:55 | Reagovat

Perfektní návod - taky plánuji babičce a přesně jak píšeš, ta potahovka je skvělá na práci, ale na chuť nic moc. Chci se pustit do marcipánu, tak uvidíme. Každopádně tohle je super řešení a navíc to vypadá famózně! Ostatně jako všechno ostatní, co je tu k vidění (tedy k jídlu :-P).

6 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 6. května 2014 v 8:55 | Reagovat

[5]: Děkuji moc, za všechny komentáře, moc mě těší :-)

7 chudobka1970 chudobka1970 | Web | 7. května 2014 v 0:09 | Reagovat

Opět jsi vykouzlila na mém ksichtíku úsměv, prý tohle dokáže i úplný začátečník :D  :D  :D Já to raděj nechám na odborníkovi. V tvém podání to sice vypadá jednoduše, ale já o své "pečící" nedokonalosti vím své :-D  :-D  :-D

8 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 7. května 2014 v 8:17 | Reagovat

[7]: Pevně věřím, že byste to zvládla také :-D

9 Kamila Kamila | Web | 10. května 2014 v 23:11 | Reagovat

Panejo, nádherný dort! :) Kamarádka se před rokem zapsala do kurzu cukrářství, tvorba dortů a všemožných věcí z marcipánu. Teď po roce se živí čistě už jen tvorbě dortů a aby toho nebylo málo, zapřáhla i svojí dceru, tedy pokud to člověka baví, může se tím i živit....a přitom si ještě osladit život a uždibovat kousky marcipánu :-) Bohužel tak zdatná nejsem, ale ráda mrknu na tak krásné výtvory ;-)

10 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 11. května 2014 v 16:12 | Reagovat

Děkuji, snad se tím také jednou budu moct živit :-)

11 Tess Tess | Web | 11. května 2014 v 22:53 | Reagovat

mnam mnam až by mi to bylo líto sníst, jaká je to nádhera

12 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 12. května 2014 v 9:26 | Reagovat

[11]: Díky :-)

13 Věra Věra | E-mail | 6. srpna 2014 v 14:58 | Reagovat

Dobry den.Prosim vas mohl by mi někdo poradit,jestli muzu pouzit krem z vyšlehaného masla a salka?Jak se tady pise,aby mi to nerozpustilo potahovaci hmotu?Pecu první dort a jsem z toho nejaka nesva 8-O Dekuji za odpověď!

14 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 6. srpna 2014 v 16:18 | Reagovat

[13]: Určitě můžete Salko s máslem ničemu neublíží (přidávám k tomu ještě puding, ale není to nutnost). :-)

15 Věra Věra | 6. srpna 2014 v 17:19 | Reagovat

Děkuji za radu :-) A mohu si udělat ružičky z fondanu 2dny předem a dat je do mrazaku?Budu toho mit ten den hodne a hodilo by se mi je mit pripravene... ;-)

16 Věra Věra | 6. srpna 2014 v 17:23 | Reagovat

A jinak dort mate krasny!Pokud mi to nepujde potáhnout cele v kuse,rada využiju vašeho navodu :-D

17 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 6. srpna 2014 v 18:51 | Reagovat

[15]: Předem si je klidně vyrobte, ale určitě je NEdávejte do mrazáku. Stačí přikrýt např. potravinářskou fólií proti prachu, nebo do plastové dózy a dát na chladnější místo (třeba špajz, nebo u nás ložnice) opravdu určitě ne mrazák.

[16]: Díky :-)

18 Věra Věra | 6. srpna 2014 v 20:11 | Reagovat

Taky moc díky za cenné rady :-)

19 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 6. srpna 2014 v 20:12 | Reagovat

[18]: Není za co, ať se to povede ;-)

20 Martina Martina | 6. září 2014 v 21:06 | Reagovat

Moc děkuju za skvělý nápad, jak nazdobit dort marcipánem. Je to pro mě mnohem jednodušší než hladké potažení a přitom to má větší efekt!! Děkuju;-)

21 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 7. září 2014 v 19:33 | Reagovat

[20]: Není za co, jsem ráda, že někomu pomůže :-)

22 Ivča Ivča | 30. března 2016 v 8:30 | Reagovat

Jen se chci zeptat - ty suroviny vypsané na krém budou stačit na obě vrstvy ?

23 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 30. března 2016 v 8:32 | Reagovat

[22]: Ano rozhodně by měly vystačit ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama