Potahovací hmoty

29. dubna 2014 v 11:12 | C_c |  Tipy, rady a skromné zkušenosti
Po minulém článku, kde jsem vysvětlovala rozdíly mezi muffiny a cupcakes, jsem se rozhodla, že se podělím o pár skromných zkušeností, které jsem zatím nasbírala při pečení a tvorbě dortů.

Jedna z nejdůležitějších, nebo vůbec nejdůležitější věc, když chcete vytvořit potahovaný dort, je pochopitelně potahovací hmota. Na trhu je spousta druhů, takže jakou vybrat?

Mám osobní zkušenosti s následujícími hmotami, se kterými jsem pracovala, nebo pracuji:



ROLL DECOR ICING
Tuto hmotu jsem si zakoupila na svůj první potahovaný dort (vlastně ne, oprava - na svůj úplně první pokus o potahovaný dort jsem si koupila dva předražené balíčky marcipánu od Dr. Oetkera a ten vám určitě, ale určitě nedoporučuji).

Přestože jsem potažení skutečně zvládla a nepracovalo se s ní špatně, nebyla pro mne tou pravou. Její plus je určitě cena cca 100 Kč za 1kg to je slušné, ani chuť není nejhorší. Hmota je však až příliš vláčná, táhne se jako žvýkačka a je proto naprosto nevhodná pro modelování čehokoliv, ani za dlouhou dobu pořádně nevytvrdne.

Již ji nepoužívám.

První úspěšně potažený dort,
použita hmota ROLL DECOR ICING na potah a GUM PASTA na květiny.



SMARTFLEX VELVET
(vyrábí se hned v několika příchutích, kupuji mandlový a jahodový)
Tato potahovací hmota je skvělá, používala jsem si jak na potahování, které s ní jde skvěle, tak i na modelování, na které je snad úplně nejlepší. Právě proto, že je tak dobrá na modelování, jsem ji přestala používat k potahu. Hmota totiž docela dost ztvrdne a dort se pak hůře krájí. Nyní s ní tedy pouze modeluji a na tuto práci je hmota neocenitelná. Když ji vyndáte z kyblíku bývá hodně tvrdá, ale po prohnětení se s ní pracuje pohádkově. Cena je vyšší, než u předchozí, ale odpovídá kvalitě 1,4 kg stojí cca 200 Kč. Pokud s ní budete pracovat, nezapomeňte hmotu, se kterou zrovna nepracujete zabalit do fólie, aby vám neosychala, jak jsem již psala, tvrdne opravdu dost rychle.

Hmotu používám na modelování figurek.

Dort potažený hmotou SMARTFLEX VELVET.



SMARTFLEX FLOWER
Tato hmota je určena pouze pro modelování, například květin, jak poznáte již z názvu hmoty. Tvrdne extrémě rychle a figurky, nebo květiny si tak během chvilky drží svůj tvar. Necelé kilo 0,70 kg stojí cca 100 Kč, investice se ale vyplatí, neboť hmota je potřebná opradu pouze na květiny, nebo na složitější detaily, které potřebujete mít pevné.
Hmotu používám na květiny a občas na figurky.


GUM PASTA
Má stejné funkce jako předchozí smartflex flower, nyní ji už nepoužívám, neboť mi půl balení přišlo ztvrdlého k nepoužití a ani chuťově hmota není moc dobrá. Půl kilogramu stojí zhruba 240 Kč.
Již nepoužívám.


PASTA DAMA STELLA
Hmota, která to u mne v potahování vyhrála. Má jemnou mandlovou chuť, je krásně vláčná a na potahování zkrátka perfektní. Jeden kilogram vyjde asi na 140 Kč.
Hmotu používám na potahování, můžete ji tak vidět na většině mých dortů.


PRAVÝ MARCIPÁN 1:3
(1:3 je poměr mandlové hmoty a cukru)
S marcipánem jen modeluji a zdobím např. perníčky, neboť se zkroušeně přiznám, že potahovat s ním bohužel zatím neumím. Ovšem pracuji na tom. Chuti marcipánu se totiž vůbec nic nevyrovná. Žádná potahovka nechutná tak dobře, jako opravdový marcipán. Na potahování je to ovšem oříšek, neboť není tak vláčný a má tendenci se trhat. Doufám, že se to jednou přeci jen naučím, protože chuť je koneckonců "až na prvním místě". 1kg stojí cca 120 Kč. Marcipán z těchto zmíněných potahovacích hmot jako jediný není čistě bílý. Jeho barva je spíše jako slonová kost.

Jeden z velmi chabých a nevyvedených
pokusů o potažení dortu marcipánem.(




ZÁVĚREM
Je velká spousta dalších značek vyrábějících potahovací hmoty (např. Easy Cover, Whice Icing, Formix, K2, Satin Ice...), já jsem s těmi co používám spokojená na 100% a tak nemám důvod hledat dál. Každý si nakonec najde to, co mu vyhovuje nejlépe. Dají se zakoupit také rovnou obarvené potahovací hmoty. Zkoušela jsem jen černou, neboť ta se barví obtížně a chutnala odporně (pokud nemáte rádi lékořici). Spousta lidí si také vyrábí vlastní potahovací hmotu buď z marshmallows, což bych jednou ráda zkusila, nebo ze sušeného mléka, tzv. mléčný marcipán, to mně osobně nepřijde nijak výhodné. Když sečtu suroviny a tu práci co to dá, koupím si raději hotovou hmotu, jak chutná bohužel netuším.
Potahovat se dá také potahovací čokoládou (např. Chocoflex), ani s tím bohužel zatím nemám zkušenost. Snad budu moct chybějící postřehy časem doplnit.)


Jeden z příštích "chytrých" článků bych chtěla věnovat knihám, které by se vám mohly při pečení a zdobení hodit. Pokud máte nějaké vlastní nápady, co by vás zajímalo, sem s tím.)



Cervenej_cudlik
měl jít v 15
na jinou školu...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 David David | E-mail | Web | 29. dubna 2014 v 13:49 | Reagovat

Když se tak na to dívám, nejen na tento článek, musí to být celkem drahý koníček. Možná jsem se už někde ptal, ale když někomu děláš dort, děláš to zadarmo, příp. za cenu surovin a práce, nebo i s nějakou marží? :-D

2 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. dubna 2014 v 18:06 | Reagovat

:) Na příští článek se dost těším :)
.
Navzdory mému pobytu v kuchyni příliš nedortuju, a tak jsem potahovala všehovšudy jednou a to právě DR. OETKEREM :) Docela to šlo, ale jen vzhledem k tomu, že to byl první pokus. Letos bych ráda opakovala, a proto bych se chtěla zeptat - jde sehnat nějaká jakštakš vhodná potahovka (poměr cena kvalita) i v menším městě bez toho, abych musela objednávat celé kilo?

3 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 29. dubna 2014 v 20:11 | Reagovat

[2]: Vyzkoušej cukrárny, u nás mají marcipán i fondán na váhu a je jedno kolik si koupíš. Ale nebála bych se toho objednat kilo, mívají celkem dlouhou trvanlivost. Já objednávám kyblíky po 5kg :-)

4 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 29. dubna 2014 v 20:12 | Reagovat

[1]: Suroviny vyjdou občas trochu dráž, takže za ty mi platí :-)

5 renuška renuška | Web | 7. května 2014 v 7:49 | Reagovat

Tak tento článek vítám s otevřenou náručí, protože právě tady jsem čerpala inspiraci při výrobě dortů a s potahovkou Smartflex jsem sice byla spokojená, ale ta chuť nám moc nejela. Chtěla jsem se tedy pustit do potahování "mandlovkou", ale když čtu, jak je to těžký ... :-? A tak zkusím doporučenou Dama Stellu a uvidíme.
Každopádně předem moc díky za tyhle informace, protože jsou opravdu hodně důležité.

6 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 7. května 2014 v 8:20 | Reagovat

[5]: Moje mamka například Pastu Damu Stellu úplně miluje, nechala si jí ode mě dokonce objednat a pak ji jen rozválela a dala na obyčejnou buchtu :-D  :-D  Tak snad bude chutnat. Jsem moc ráda, že jsou články pro někoho užitečné :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama