Makronky

11. listopadu 2013 v 17:22 | C_c |  Ostatní sladké
Zařekla jsem se, že makronky dám na blog teprve tehdy, až budou vypadat naprosto dokonale a bezchybně. Bohužel, asi bych je sem pak nedala nikdy. Zkoušela jsem je již několikrát a teď po delší době mi je připoměla kamarádka. Nakoupila jsem si tedy zásobu mandlové mouky a dala se do boje.




Je to boj sladký, leč ty malé potvory často vítězí. Zdánlivě hrozně jednoduchý a ve skutečnosti hrozně složitý.D Dost možná je to taky rukama (a troubou, plechem, druhem pečícího papíru, venkovní teplotou a rychlostí větru ..a určitě i světla). Každopádně se trochu lepším. Již se mi povedl dostatečný počet ne úplně hybridních makronek, aby se vešly na malý talířek a daly vyfotit. Co čert nechtěl, nebo chtěl, fotky dopadly dost mizerně. Špatný světlo (ruce) foťák. Co se dá dělat.



Jinak jsou vanilkové, plněné vanilkovým krémem. Jestli se chcete taky dát do boje s malými sladkými a zákeřnými Macarons, zde je recept.
PS: pro odvážné, trpělivé a šikovnější, než jsem já (i pro ty méně, ale udělejte si dostatečnou časovou rezervu).

Suroviny (na dva plechy teoreticky stejně velkých makronek s průměrem asi 3 cm, v receptu psali 16 ks ale já jich mám rozhodně víc, nechci je počítat, stále se na ty potvory ještě zlobím):

  • 3/4 hrnku mletých mandlí (mandlová mouka)
  • 1 hrnek cukru moučka
  • 2 bílky z velkých vajec, nebo 2 a kousek z malých, nebo 90g (nebo tam něco dát a modlit se)
  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Krém

  • 60g změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkové extraktu
  • 1 hrnek cukru moučka

Mandle a cukr moučku si nejprve rozmixujte v mixéru a potom ještě přesijte do mísy. Ve druhé míse (důkladně odmaštěné) si ušlehejte ne úplně pevný sníh z bílků (které by měly mít pokojovou teplotu) a postupně přidávejte cukr krupici až vyšleháte hodně pevný sníh. Přidejte vanilkový extrakt a opět zašlehejte. Potom začněte po třetinách přimíchávat směs mandlí a cukru a to stěrkou pohybem ve tvaru osmičky. Míchejte dokud hmota není lesklá a hustá a nestéká vám jako stuha ze stěrky.

Hmotu si dejte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a na plech s pečícím papírem stříkejte stejně velká kolečka. Můžete si dát pod papír šablonu a pak opatrně vytáhnout, popřípadě pořídit silikonovou pomůcku, kde jsou již kolečka hotová a vy je jen vyplníte. Tak teď se můžete trochu pomstít a s plechem s makronkami pěkně třísknětě o linku. Vyženete tak bublinky z makronek a vztek ze sebe. Makronky pak nechce půl hodinky odpočívat a až po té je dejte do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečte 10 - 15 minut a rad+ji celou dobu hlídejte. Po upečení ještě 10 minut nechce chladnout na plechu a potom teprve makronky opatrně "sloupejte" a nechce dovychladnout.

Vychladlé makronky slepujte třeba vanilkovým krémem (ale je spoousta možností, čím je slepovat), který připravíte tak, že si změklé máslo ušleháte s vanilkovým extraktem a postupně přišleháte cukr. Hotovo, namazat, uklidit, uklidnit a sníst. Hodně štěstí a nebojte se toho.))





PS: nějak dlouho nebyl dort žejo, tak se nebojte brzy bude.))

PSS: ke konci listopadu pro Vás chystám překvapeníí.)



Cervenej_cudlik
má už nakoupený
skoro úplně všechny
vánoční dárky.P

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 David David | E-mail | Web | 11. listopadu 2013 v 17:54 | Reagovat

Všímám si, že často si stěžuješ na kvalitu fotografií. Můžu se zeptat, jaký foťák či mobil používáš? Sám netvrdím, že mám super fotky, ale někdy stačí je otevřít v grafickém programu, využít pár funkcí a fotky vypadají o dost lépe. :-)

2 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 11. listopadu 2013 v 17:59 | Reagovat

[1]: Nemám špatný foťák FUJIFILM FinePix S200EXR a některé předchozí fotky, jsou foceny zrcadlovkou, my jen máme všude tmu a šero :-D  :-D  :-D  Grafickým programem je zesvětluji pokaždé :-)

3 Calla Calla | Web | 11. listopadu 2013 v 19:26 | Reagovat

Chtěla jsem makronky zkoušet, ale koukám, že to asi riskovat nebudu :) máš je povedené :) a fotky mi přijdou moc hezké ;)

4 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 11. listopadu 2013 v 20:02 | Reagovat

[3]: To by byla škoda nezkusit, ikdyž se nepovedou vzhledově, tak chuťově jsou vynikající vždycky :-)

5 Magdaléna Magdaléna | Web | 11. listopadu 2013 v 20:58 | Reagovat

Ochutnala jsem je teprve nedávno... z Paula... ty veliké... a musím říct, že mě zklamaly... :(

6 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 11. listopadu 2013 v 21:00 | Reagovat

[5]: Od Paula jsem měla už několikrát minimakronky a chutnaly mi, už jsem ale slyšela od více lidí, že právě ty od Paula jim vůbec nechutnaly. Sto lidí, sto chutí, stejně ale domácí jsou nejlepší :-D

7 Annie Annie | Web | 11. listopadu 2013 v 21:32 | Reagovat

Vypadají krásně! :) Mě to teď v kuchyni tak jde, že budu optimistická a zkusím je. Jak chodím do práce, strašně mi chybí vaření a pečení, takže si soboty vyhrazuji na vaření a neděli mučím drahého, aby jedl . :D A chutná mu, bude tlusteeeej a já nejšťastnější na světě, že to někdo jí. :)

8 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 11. listopadu 2013 v 21:35 | Reagovat

[7]: Správně! Tak to má přesně být :-D  Ať se ti podaří ;-)

9 Gabriella Gabriella | Web | 12. listopadu 2013 v 17:15 | Reagovat

Náhodou vypadají suprově!:) Já umím upéct akorát perník a i to považuji za obrovský úspěch. Takže za mě palec nahoru:)

10 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 12. listopadu 2013 v 19:45 | Reagovat

[9]: Díky, perník je stejně nejlepší, takovej základ, ale ten můj stejně nikdy nechutná tak dobře, jako babičky :-D

11 Nellie Happiness Nellie Happiness | Web | 14. listopadu 2013 v 11:05 | Reagovat

Vždyť je máš uplně krásné, hned bych je všechny snědla!!
Asi si je taky někdy zkusím udělat, až mě chytne pečící nálada :))

12 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 14. listopadu 2013 v 11:36 | Reagovat

[11]: Děkuju :-)

13 Strange Strange | Web | 21. listopadu 2013 v 14:16 | Reagovat

No, mé několikáté prohře s madlenkami, si dávám od experimentů pauzu, ale až mě to popadne, tak mám makronky v plánu :D

14 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 21. listopadu 2013 v 14:22 | Reagovat

[Smazaný komentář] Vidíš, madlenky mám taky v plánu, snad ještě letos :-D

15 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 21. listopadu 2013 v 14:23 | Reagovat

[Smazaný komentář] Madlenky mám taky v plánu, tak teď jsi mne trochu vyděsila :-D

16 Lucka Lucka | E-mail | 16. prosince 2013 v 4:28 | Reagovat

Ahoj, makronky máš moc krásné =)Já dělala včera druhý pokus a nic moc. Nenechala jsem odležet bílky a asi po hodině s nima pracovala. Výsledek = piškoty bez třapaté nohy. Dělala jsem těsto z cukrového rozvaru a pracovalo se mi s hmotou lépe než u klasického receptu. Zítra pádím pro mandle a další pokus...doufám, že už konečně úspěšný. Pekla jsem na 150 bez horkého vzduchu a vypadalo to nadějně, ale vypouklé kloboučky spadly a podle mého je to z těch neuleželých bílků. Snad se teď zadaří.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama