Vanilkové lusky

3. září 2013 v 22:15 | C_c |  Tipy, rady a skromné zkušenosti
Pokud rádi pečete sladké, máte nepochybně nějaký recept, kde je jednou z přísad pravá vanilka a řešíte tak občas její nákup. V obchodech se prodávají vanilkové lusky po jednom kuse ve "zkumavce" a stojí okolo 50,- což se mně osobně zdá celkem drahé.
Stejně tak vanilkový (nikoliv vanilínový!) cukr se prodraží, když ho kupujete pořád, stojí asi 7,- malý sáček a o extraktu, za který dávám 150,- za 60ml ani nemluvím.

Tudíž jsem se rozhodla, že to jde všechno určitě lépe a levněji. Stačila chvilka pátraní na netu a řešení bylo na světě. Recept na vanilkový cukr je tak snadný, že snadnější už být nemůže a na extrakt stejně tak. A vanilka se dá taky pořídit doslova za pár korun.






E-shop http://www.vanilkove-lusky.cz/ má vcelku obsáhnou nabídku vanilkových lusků hned z několika lokalit a ve třech velikostech. Poštovné je příznivé, zvlášť, platíte-li jako já předem a dodání super rychlé. Objednala jsem jeden den dopoledne, hned zaplatila a druhý den byla vanilka doma.

Deset dlouhých lusků vanilky z Indie (169,-) plus sklenička na jejich skladování (34,-) mě i s poštovným (39,-) vyšlo celkem na 242 ,- což považuji za velmi příznivé.)




Mimochodem mám dojem, že ta vůně vanilky bude asi návyková.)) Vanilka vám dorazí vakuově balená a i přes obal voní úžasně.

Pokud chcete vlastní domácí vanilkový cukr, stačí si koupit obyčejný cukr krystal, do sklenice (použila jsem plechovku, tak snad to nevadí) dáte dva lusky a zasypete cukrem - informace o tom, za jak dlouho se vám obyčejný cukr "promění" ve vanilový se liší, dočetla jsem se několikrát, že stačí týden, ale raději bych tomu dala delší čas. Cukr navíc můžete pochopitelně dosypávat.



Na domácí vanilkový extrakt si připravte lahvičku, lusky a kvalitní vodku. Lusky rozřízněte, dejde do lahvičky a zalijte vodkou. Občas protřepte. Lusky musí být celé ponořené a měly by být louhovány alespoň dva měsíce. Před použitím můžete extrakt přefiltrovat, pokud v něm nechcete mít zrníčka vanilky, která ale samozřejmě nejsou nijak na škodu. Na asi 70 ml vodky jsem dala 3 lusky.


Obchod http://www.vanilkove-lusky.cz/ mohu určitě doporučit, neutrácejte zbytečně, když to jde levněji a kvalitněji.)




PS: pokud by Vás zajímalo jak dopadly ty pralinky, tak vcelku úspěšně. Bohužel fotky děs běs. Alespoň jedna mizerná ilustrační:


Pralinky měly jako náplně karamel, marcipán, nutelu s křupínkami a želé. Krabičky jsem si skládala sama podle tohoto geniálního nápadu http://www.mujplan.cz/postupy/tvoreni/vyrobky-z-papiru/papirova-krabicka/hotova-krabicka/ tímto díky.)



Cervenej_cudlik
vám brzy prozradí
jedno tajemstvííí.P
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Používáte pravou vanilku, nebo jen její náhražky?

Používám pravou vanilku. 55.6% (5)
Klidně používám jen náhražku. 33.3% (3)
Podle toho o jaký se jedná recept. 11.1% (1)

Komentáře

1 David David | E-mail | Web | 3. září 2013 v 22:37 | Reagovat

Hm, tak to je zajímavé, vanilkové výrobky mám rád. Zkusil bych ten extrakt. :-D

To jsem zvědavý na to tajemství. Nebudu raději předem tipovat, něco mě napadlo... :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama