Battenberg Cake

18. května 2013 v 10:39 | C_c |  Ostatní sladké
Už delší dobu se mi zamlouval moučník Battenberg Cake. Vypadal na všech fotkách moc hezky a výroba mi přišla jednoduchá (omyl). Takže když jsem konečně měla v ruce tu nejvhodnější formu a doma všechny suroviny, šlo se na to.





Tento dort vznikl ku příležitosti svatby prince Louise Battenberga a princezny Viktorie (vnučky královny Viktorie). Je krásný, je dokonce dobrý - ALE - drobí se! A to tak, že dost. Nebo jsem ho upekla špatně, ale o problému drobivosti jsem se dočetla i u jiných zkušenějších pekařek. Svou chybu na celém případu však nevylučuji.D

Na Battenberg Cake je dobré mít hranatou formu (pekla jsem ve čtvercové 20x20cm) rozdělenou na dvě poloviny. Což uděláte jednoduše alobalem.

Suroviny nejsou nijak neobvyklé, kromě marcipánu, který doma každý nemá.

  • 175g másla (změklého)
  • 175g cukru krupice - všude jsem se dočítala, že je lepší cukr ubrat, dala jsem tedy jen 100g a trochu toho lituji, jsem prostě hodně sladkofilní a ten cukr mi tam chyběl
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 175g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 65g mletých mandlí
  • růžové potravinářské barvivo
  • meruňkový džem (dala jsem celou menší sklenici)
  • marcipán (použila jsem cca 400g)
Máslo s cukrem ušleháme do konzistence krému. Po jednom zašleháváme vejce a ke každému přidáme lžící mouky. Potom přidáme zbylou mouku, prášek do pečiva, mandle a vanilkový extrakt. Vznikne nám trochu hutnější těsto.
Polovinu ho odebereme do misky a obarvíme na růžovo. Opatrně přelijeme do rozdělené formy a dáme péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů asi 25 minut. Zkontrolujeme špejlí, zda je dort hotový a korpus pak necháme vychladnout.

Džem v kastrůlku zahřejeme a propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili kousků ovoce. Vychladlé korpusy pak oba podélně přeřízneme. Namažeme džemem a poskládáme na sebe podle obrázku, jako šachovnici. Seřežeme především zaoblené hrany, aby dort měl skutečně tvar kvádru.

Zbývá už jen vyválet marcipán a kvádr do něj zabalit. To byl pro mě největší oříšek, protože manipulace s korpusem, který se tak příšerně drobí není snadná. Nakonec se to nějak uplácalo a dalo ztuhnout do lednice, aby to šlo krájet.

Výsledek nechutná vůbec marně, ale nejsem si jistá, zda to za to stojí.D Pokud bude nějaké příště, snad mi to půjde lépe.

S barvou těsta i příchutěmi lze různě experimentovat. Máta, pomerančová šťáva, citronová šťáva a lemon curd apod..



(omluvte tyhle fotky z mobilu)





Trochu křivéé - už zase....( ...pff


Všichni si to na první pohled pletou s punčovým dortem, nemají spolu ale nic společného. Mimochodem i ten bych chtěla zkusit. Možná příště.)


Cervenej_cudlik
je cukrofilní...
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Můj Japonský dům Můj Japonský dům | Web | 18. května 2013 v 15:21 | Reagovat

Vždycky mě zajímalo, jak ten korpus udělám, aby měl více barev, teď to vím :) Vypadá to velmi dobře a chutné to taky musí být :)

2 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 18. května 2013 v 15:54 | Reagovat

[1]: Chutné to je, ale moc rychle to mizí :-D Děkuji za koment :-)

3 David David | E-mail | Web | 18. května 2013 v 18:02 | Reagovat

Když se tak dívám na ty recepty, resp. potřebné ingredience, tak se mi zdá trochu zvláštní, že se to zaokrouhluje na pětiny. Zajímalo by, jestli to takhle přesně na gram, příp. na pětiny dodržuješ. Přijde mi, že dát něčeho o 5 gramů víc nebo míň, tak to nemůže jít poznat, ne? Mám na myslím čísla končící pětkou samozřejmě. :-D

4 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 18. května 2013 v 18:48 | Reagovat

[3]: Nad tím jsem nikdy nepřemýšlela, ale odměřuji opravdu přesně, mám digitální váhu a tak to není problém :-D

5 Janinka Janinka | E-mail | Web | 21. května 2013 v 18:42 | Reagovat

Tak to vypadá moc dobře, stejně jako slovíčko "cukrofilní" :-D.

6 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 21. května 2013 v 19:05 | Reagovat

[5]: Děkuji, asi si to slovo nechám patentovat :-D

7 shariony shariony | E-mail | Web | 22. května 2013 v 22:38 | Reagovat

Vypadá to přímo k sežrání! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama