Narozeninový dort

16. února 2013 v 17:29 | C_c |  Dorty
Konečně jsem dostala příležitost vyzkoušet si nově koupenou potahovací hmotu. Teta měla svátek a narozeniny a tak jsem se pustila do dvoupatrového dortu. Korpus je obyčejný, spodní žlutý a vrchní hnědý s kakaem. Krém je máslový s jahodou příchutí a navíc je dort proložený na plátky nakrájenými jahodami. Z jahod jsem měla trochu obavy, protože potahovací hmoty a ovoce se v lásce příliš nemají. Dala jsem je ale dost daleko od úplných okrajů a dopadlo do dobře.)





Recept na dort i krém je velmi snadný a nezabere zase tolik času. Žrout času jsou vždy až květiny.)

Korpus:

Zde záleží na tom, jak velký dort chcete. Obecně platí, že na jedno vajíčko se dává 50g cukru a 50g mouky, přičemž dávám napůl hladkou a napůl polohrubou a lžíce vody. Tento dort (obě patra) jsem dělala ze šesti vajíček.

  • 6 vajíček
  • 150g hl. mouky
  • 150g pol. mouky
  • 300g cukru krupice
  • kypřící prášek
  • vanilkový cukr
  • lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
  • 6 lžic vody

Vajíčka ušleháme s cukrem do pěny, přidáme prosátou mouku, kypřící prášek a extrakt. Pokud chcete hnědé těsto přidejte lžičku kakaa. Pečeme hodinu na 180 stupňů. Vrchnímu patru stačila jen půl hodina. Vždy dělejte "špejlový test" - suchá špejle - dort je hotov, těsto se lepí - ještě tam dortík nechte.

Pokud na dno formy vystřihnete pečící papír, dort vám půjde lépe vyklopit. Samozřejmě nezapomeňte vymazat boky a vysypat hrubou moukou.

Hotový dort necháme vychladnout.

Čas na přípravu krému.

  • 2 Jahodové pudingy (použila jsem puding Dr. Oetker Jahoda de Luxe, protože jsem mela dobré zkušenosti s karamelovým. Jahodový už ovšem příště na krém nekoupím, protože je natolik kvalitní, že obsahuje zrníčka jahod - fakt nevím jak je to možné.D - a to do krému není zrovna vhodné)
  • 1/2 l mléka
  • 1/2 změklého másla
  • cukr krupice
Dáme vařit skoro všechno mléko a ve zbytku rozmícháme jahodový prášek. Musela jsem cedit ona výše zmíněná zrníčka. Vlijeme do vroucího mléka a uvaříme hodně hustý puding. Osladíme podle toho kolik cukru je uvedeno na sáčku. Dala jsem šest lžic. Slaďte raději méně, krém můžeme vždy dosladit i potom. Hotový puding nalijeme na talíř a dáme vychladnout.

Když je puding úplně studený, začneme šlehat změklé máslo a postupně ho do něj přidáváme. Pokud se nám nelíbí barva, můžeme přidat potravinářské barvivo.

Také doporučuji z pudingu nejdříve sloupnout škraloup, aby byl krém krásně hladký. Vykašlala jsem se tentokrát na to, protože jsem si říkala, že s ním nebudu zdobit, ale jen mazat a pak jsem litovala.

Krém dáme ztuhnout do lednice.

Zatímco vše chladne a tuhne se můžeme pustit do přípravy květin, tohle mají být konkrétně jiřiny, vcelku je okolí poznalo.))

Používám na ně Gumpastu, každopádně je nepochybně použitelná jakákoliv modelovací hmota. Barvím gelovými barvami Wilton. Hodně mi pomohlo toto video, kde velmi šikovná paní tvoří gerbery. Použila jsem pak jen víc okvětních lístků, protože jiřiny jsou bohatší.




Postup je snadný. Střed květin jsem pak ještě obalila v cukrových perličkách. Květiny jsem tvarovala ve skleničkách na víno a malé v panákách, ráno když skleničky viděla sestra, myslela, že jsem měla párty.))

Máme-li vychladlý korpus, ztuhlý krém a připravené dekorace, můžeme se pustit do sestavení dortu a potáhnutí.

  • 500g potahovací hmoty
  • jahody
  • připravené květiny na ozdobu
  • krém
  • korpus

Spodní korpus lze rozříznout dvakrát a vrchní jednou. Díly jsem promazala a na krém naskládala na plátky nakrájené jahody (pozor, ovoce nesmí být u krajů a dotýkat se hmoty). Oba korpusy sestavíme a namažeme krémem hrany i vršek. Uhladíme a před potahováním dáme ještě obě patra ztuhnout do lednice.

Pokud chceme dort barevný, obarvíme hmotu, nebo marcipán gelovými barvami. Poté potahovací hmotu rozválíme na tloušťku cca 5mm, musí být hlavně dostatečně velká.

Ztuhlý korpus vyndáme z lednice, ještě jednou uhladíme případné nerovnosti a opatrně pomocí válečku přeneseme potahovací hmotu na dort. Vše uhladíme, vhodná je tzv. žehlička na marcipán. Hrany můžeme dozdobit ještě hmotou, nebo stuhou. Takto potáhneme obě patra dortu.
Někde jsem viděla, že ve spodním patře dělali v potahovací hmotě otvor, kam pak posadily druhé patro. na to jsem si ovšem netroufla a ničemu to nevadilo.

Nakonec dozdobíme květinami (lepíme obyčejnou vodou) popřípadě větší květy jsem pojistila párátkem.

A nezbývá, než dort předat oslavenci.)











A jedna fotka z mobilu - rozkrojený dort.





Cervenej_cudlik
má při psaní tohoto článku
už zase chuť na sladký.D
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 pipiterka pipiterka | E-mail | Web | 16. února 2013 v 17:31 | Reagovat

vypadá lahodně! :)

2 blažena blažena | Web | 16. února 2013 v 17:37 | Reagovat

Nikdy bych nic tak krásného, dokonalého nezvládla. Vypadá fantasticky ten dortík. :-)

3 David David | E-mail | Web | 16. února 2013 v 17:42 | Reagovat

Vypadá pěkně, tetu musel určitě moc potěšit. :-)

4 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 16. února 2013 v 17:47 | Reagovat

[1]:[2]:[3]: Děkuji :-)

5 Áda Áda | E-mail | Web | 17. února 2013 v 19:40 | Reagovat

Wow to se ti povedlo:DDD
Mňam to bych si dal:DDDDDD

6 Sariklen Sariklen | Web | 22. února 2013 v 14:29 | Reagovat

Páni, tak ten je super. Už mám na něj chuť.;)

7 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 22. února 2013 v 14:32 | Reagovat

[6]: Díky :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama