Cukrové sušenky

7. února 2013 v 15:39 | C_c |  Cukroví a sušenky
V Americe jsou tyhle sušenky hodně oblíbené, tady je moc lidí asi nezná. Chuťově mi připomínají naše linecké. Šikovnější osoby než jsem já, je umějí také naprosto dokonale ozdobit. Bohužel se zdobičkou a jemnými liniemi příliš nekamarádím.D Trošku jsem to tedy "ošulila" a použila ještě marcipán. I to málo, co jsem pak dozdobila, skutečně neodpovídá mým představám. S receptem jsem se inspirovala na několika zahraničních webech, ale překladači moc nevěřím a moje angličtina je mizerná a tak jsem se nakonec spolehla na Catalinu a její recept.




Ideální je, rozdělit si výrobu sušenek do více dní. Těsto by mělo odpočívat ideálně přes noc. Já osobně jsem to "zfoukla" za odpoledne a možná proto jsem to zdobení pak už celkem odflákla, takže toho lituji. Je lepší si sušenky pak zdobit odpočatí.

Připravte si:

  • 200g másla (změklého)
  • 400g hladké mouky
  • 180g cukru krupice
  • 20g vanilkový cukru (teď si tak říkám, že jsem ho tam omylem asi šoupla celej.D)
  • 1 velké, lehce rozšlehané, vejce

Máslo, cukr a vanilkový cukr ušlehejte, tak, abyste dostaly krémovou směs. Pozor na přešlehání, sušenky by se Vám potom mohly roztéct. Přidejte vejce a také zašlehejte, nakonec ještě prosátou mouku a mixujte na nejnižší výkon. Mělo by se vytvořit nelepivé těsto. No mě se vytvořila "spousta drobečků" které jsem vysypala na vál a ručně zhnětla do bochánku. Šlo to velice snadno. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice minimálně na půl hodiny a ideálně na noc.

S vychlazeným těstem pak pracujte po částech, aby vám zbytečně zase neteplalo, odkrojte vždy jen kousek.

Ten vyválejte na pomoučněném vále, těsto by mělo mít tloušťku asi 5mm rozhodně ne méně. Sušenky jsou pak moc tvrdé. (Mohu skutečně potvrdit). Vykrajujte co se Vám zlíbí a klaďte na plech vyložený pečícím papírem. Plný plech pak dejte znovu do lednice na půl hodiny až hodinu. To je důležité, aby se sušenky při pečení neroztekly.

Pečeme na 180 stupňů 7 - 9 minut. Okraje začnou malinko zlátnout. Navíc pečeme na jednom plechu malé sušenky a na dalším ty velké, aby se Vám nespálily, či naopak nedopekly.





Upečené a vychladlé sušenky můžete zdobit. Zdobí se tzv. královskou polevou. Což je úplně obyčejná poleva na perníčky.

Královská poleva:

  • 315g nebo 375g cukru moučka (prosátého!!)
  • 2 bílky
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • Potravinářské barvy

Bílky a citronovou šťávu ušlehejte a přidejte moučkový cukr. Pokud chcete polevu tužší, dejte 375g cukru a pokud naopak řidší (na zdobení větších ploch) tak jen 315g.
Polevu pak obarvěte dle své fantazie.)





(můj oblíbený připálený mračounek.D)



Dostatek cukru a dobré nálady přeje

Cervenej_cudlik
(cukr, cukr, cukrr..)
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Anketa

Vyzkoušíte?

Ano 56.5% (13)
Ne 17.4% (4)
Přemluvím někoho, ať to zkusí.)) 26.1% (6)

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 7. února 2013 v 18:37 | Reagovat

Však vypadají pěkně ozdobeně :) Sama bych to asi lépe nezvládl.
Tohle by se hodilo taky na nějakou párty, ale  možná bych si tam dala jinou barvu, jinak užasný recept, už teď se mi sbíhají sliny.

2 Taychi Taychi | E-mail | Web | 7. února 2013 v 19:40 | Reagovat

Asi to zkusím! :-)

3 pavel pavel | Web | 7. února 2013 v 23:17 | Reagovat

Vypadají nádherně, kdo to všechno jí? :-)

4 David David | E-mail | Web | 7. února 2013 v 23:17 | Reagovat

Někteří vypadají jak Šmoulové. :-D

5 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 8. února 2013 v 7:33 | Reagovat

[1]: Díky.)

[3]: Přítel, rodina, kamarádi.)

[4]: Neneee :-D

6 pavel pavel | Web | 8. února 2013 v 16:57 | Reagovat

[5]: Taky chci být tvůj kamarád. :-D

7 Kuna Kuna | 8. února 2013 v 19:46 | Reagovat

Ahoj, zajímalo by mě, jak jsi tam dala ten marcipán (aby držel) a kde kupuješ potravinářské barvy. Díky moc :-)

8 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 9. února 2013 v 9:44 | Reagovat

[7]: Marcipán jsem "přilepila" trochou bílkové polevy. Barvy kupuji buď obyč. práškové v Tescu, nebo Wilton gelové na internetu (http://cukrarske-pomucky.cz/)

9 Kuna Kuna | 9. února 2013 v 18:23 | Reagovat

Děkuju moc :-)

10 pavel pavel | Web | 13. února 2013 v 14:59 | Reagovat

Dík za upozornění. Vůbec jsem nevěděl, že jsem na pranýři a tak jsem se u těch posledních sněženek polepšil. :-D  :D

11 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 13. února 2013 v 15:07 | Reagovat

[10]: Není za co, celý ten článek mě pěkně naštval. Ale což už nejsem v klubu, tak co se rozčilovat :-D

12 thethees thethees | Web | 14. února 2013 v 22:05 | Reagovat

nejen že bych je s chutí snědla ale bylo by mi jích i škoda, vypadají krásně i vzhledově;)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama