Citronový chlebíček

4. února 2013 v 19:52 | C_c |  Ostatní sladké
Mám ráda citronové pečivo a tak jsem se rozhodla vyzkoušet recept na citronový chlebíček. Měla jsem to v plánu již dlouho a jsem ráda, že to mám za sebou.)) Byla by totiž škoda nechat ten recept ležet ladem.






Bohužel byl psaný na můj vkus trochu nelogicky, takže jsem byla nucena si něco trochu poupravit. Nevím jestli to bylo chybou překladu, nebo chybou v mojí hlavě.

Ingredienci na chlebíček:

  • 175g másla
  • 175g cukru krupice
  • 3 vejce (rozšlehaná)
  • 225g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 lžíce mléka
  • kůra z jednoho citronu
  • 6 lžic citronové šťávy

Utřeme máslo s cukrem a postupně přimícháváme vejce. Mouku prosijeme a přimícháme ke směsi vajec, másla a cukru. Přimícháme mléko, citronovou kůru (citron skutečně důkladně omyjeme, nebo koupíme bio, či nahradíme sušenou kůrou, která se prodává mezi kořením) a polovinu citronové šťávy (3 lžíce). Těsto nalijeme do formy na chlebíček, kterou si předem vymažeme a vysypeme a pečeme cca hodinu na 180°C.

Na sirup:
  • 100 ml vody
  • 50g cukru krupice
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • 3 lžíce zlatého sirupu (prodává Marks&Spencer) - myslím ale, že by se to oběšlo i bez něj
Zatímco se chlebíček peče připravíme si sirup. Necháme v malém kastrůlku rozpustit cukr s vodou, přidáme plátky citronu a asi 10 minut povaříme. Sirup by měl podle receptu zhoustnout, mě se tak ale nestalo a ničemu to nevadilo. Plátky citronu pak vyndejte a vyhoďte. Sirup nechte trochu vychladnout a vmíchejte do něj ještě zlatý sirup. Jak už jsem ale řekla, kdyby tam nebyl, nemyslím si, že by se tím recept pokazil.

Upečený chlebíček ještě teplý celý propíchejte špejlí a polijte sirupem., který nechte vsáknout.

Na závěr si připravte ještě jednoduchou cukrovou polevu:

  • 50g cukru moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • trocha studené vody

Cukr prosijte a smíchejte s vodou a citronovou šťávou. Polevou pak chlebíček pocákejte, nebo celý polijte. Já jsem celé dílo ještě pocukrovala, neboť má poleva bohužel nevypadala tak jak bych chtěla.) Dozdobte plátky citronu a můžete podávat. Jen doporučuji plátky citronu aranžovat jen na ozdobu vedle. V místě, kde byly položené byl chlebíček až moc kyselý.





Za fotky děkuji svému drahému.


Dobrou chuť a nechť Váš život hlavně není kyselý.))

Cervenej_cudlik
nemá rád
samotný citron.))
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Sinai Sinai | Web | 4. února 2013 v 20:24 | Reagovat

No ale toto vyzerá dobre...prvú chvíľu mi napadlo, že uvidím klasický chlieb a na ňom citrón, tak som dostala obavy :-D

2 Joina Joina | Web | 5. února 2013 v 21:02 | Reagovat

Ten citron to nádherně oživí. Jak vzhled tak i chuť :)

3 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 6. února 2013 v 7:38 | Reagovat

[1]: Díky.)

[2]: To ano, akorát jak jsem již psala, je lepší citron na ozdobu naaranžovat vedle :-)

4 Dragell Dragell | Web | 6. února 2013 v 14:25 | Reagovat

Tak to vypadá dobře a zajímavě. Nic takhle citronového jsem ještě nezkoušela, takže nejspíš zkusím ukuchtit :)

5 Krvavý koleno Krvavý koleno | 9. února 2013 v 13:37 | Reagovat

Ahoj čudlíku, tenhle recept vypadá skvostně :)
Pustila jsem se do pečení právě teď. Nachystala jsem si všechny suroviny a najednou koukám, že neuvádíš, jaká ta mouka má být... hladká?

6 Cervenej_cudlik Cervenej_cudlik | E-mail | Web | 9. února 2013 v 17:48 | Reagovat

[5]: Pardon, hned opravím. Je to hladká mouka :-)

7 Krvavý koleno Krvavý koleno | 9. února 2013 v 19:20 | Reagovat

[6]: Děkuju, to jsem ráda, že jsem to odhadla správně :) už je to upečený a za chvíli to půjdu otestovat!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama